Kораби от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО са на посещение в пристанище Варна, съобщиха от Военноморските ни сили.

От днес до 22 септември 2014 на рутинна неофициална визита в българското пристанище акостираха канадският военен кораб „Торонто" (HMCS Toronto) с командир капитан II ранг Джейсън Армстронг (CDR Jason Armstrong) и испанският военен кораб „Алмиранте Хуан де Борбон" (ESPS Almirante Juan de Borbón) с командир капитан II ранг Фернандо Росети (CDR Fernando Rosety). Двата кораба са от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2).

Още днес командирите на кораби ще направят протоколни посещения при областния управител на Варненска област, при кмета на град Варна и при заместник-командира на Пункт за базиране Варна капитан І ранг Камен Кокуров в Информационен център на ВМС - бившо комендантство.

Във връзка с пристигането на корабите, на посещение в град Варна, на 21 и 22 септември 2014 година ще бъде командващият Съюзното военноморско командване на НАТО в гр. Нортууд вицеадмирал Питър Хъдсън.

Програмата на визитата включва официално посрещане на вицеадмирал Хъдсън пред Щаба на Военноморските сили на 22 септември 2014 година от 09.00 часа. Работна среща с командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев до 11.00 часа, посещение на канадския военен кораб „Торонто" от 11.30 до 13.00 часа и отпътуване на делегацията по-късно през деня.

Междувременно на 17 и 18 септември България и Румъния проведоха съвместно учение от типа PASSEX югоизточно от град Констанца извън териториалните води на Румъния.
Това бяха учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на България, при изявено желание от двете страни.

Целта на учението бе да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море.

От българска страна участваха фрегата „Дръзки" с командир капитан II ранг Георги Савов. От румънска страна участваха 2 кораба, а от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2) - канадският военен кораб „Торонто" (HMCS Toronto) и испанският военен кораб „Алмиранте Хуан де Борбон" (ESPS Almirante Juan de Borbón).

В плана на учението бяха включени комуникационни учения, учения по съвместно тактическо маневриране, учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка, учения за отразяване атаките на въздушен и надводен противник и учения по борба за живучест.