Посещението на турския президент Абдуллах Гюл не остана незабелязано от ВМРО, според което то е много добра възможност властите в България да поставят въпроса за изплащането на компенсациите по силата на Ангорския договор.

Според войводите Турция дължи на страната ни милиарди долари.

Те настояват президентът Георги Първанов и министър-председателят Бойко Борисов да изискат и преустановяване на турската намеса във вътрешните работи на България чрез изборните фалшификации, извършвани от ДПС, лансирайки политическата фигура на Касим Дал, чрез провокативната дейност на различни изселнически организации и чрез опитите за овладяване на Главното мюфтийство.

От ВМРО припомнят, че в Народното събрание от година отлежават" над 300 хиляди подписа за референдум по кандидатурата на Турция за членство в Европейския съюз. Парламентът не излиза с решение и това е грубо погазване на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, посочват още от движението.

Планираното посещение на Абдуллах Гюл в Лудогорието става на фона на разкритията за масовото изкупуване на земеделски земи в България от страна на турски офшорки, маскирани като инвестиционни дружества, подчертават от ВМРО и припомнят, че именно в Лудогорието те са изпратили сигнали до прокуратурата по този повод.

Според тях българският министър-председател следва да постави и въпроса за безусловното възстановяване на собствеността на над 80 имота, принадлежащи на Българската екзархия, както и за предоставяне на компенсации за още 120 църковни имота, присвоени от турските държавни и местни власти в годините след 1913 г.