В 10.03 минути най-възрастният депутат - Стефан Данаилов, удари парламентарния звънец, с което постави началото на 42-то Народно събрание.

Първо депутатите се преброиха, установено бе, че има кворум, с което новият парламент може да започне своята работа.

След кратко, но емоционално обръщение към депутатите на Стефан Данаилов, той изчете клетвата, повторена след него от всички народни избраници, след което прозвучаха химните на България и ЕС.

Сериозно или на шега се оказа, че аз съм най-възрастният народен представител и това ми дава правото и отговорността да се обърна към вас, за да съм добър ористник за нашата съвместна работа, заяви Стефан Данаилов.

Той поздрави президента, патриарх Неофит, министрите, високопоставените гости, зрителите.

За мен е най-голяма чест и радост да говоря в навечерието на най-големия празник 24 май, подчерта Данаилов.

Най-важната задача на цивилизацията е да научи човекът да мисли, подчерта той и допълни, че мъдростта на народа ни ще помогне за възраждане на нацията.

Не можем да отлагаме общественото лечение, каза още той и призова да се набележат спешни мерки за спасението на страната. Ние сме отговорни за това, което вършим, но и за това, което не вършим, смята още Стефан Данаилов.

Той припомни протестите от зимата, недоверието на избирателите. Според него, ако се опитаме да пренебрегнем истината, това ще ни накаже тежко. Крайно време е да обединим воля и знания, настоя той.

Много хора очакват от нас промяната, която им обещахме, посочи още социалистът.


Групата на ГЕРБ, начело с Борисов и Цветанов, зае местата на ДСБ и СДС в пленарната зала

Иначе, новите депутати нетърпеливо започнаха да прииждат рано-рано в парламента.

Час и половина преди тържественото заседание на 42-то Народно събрание депутатският паркинг започна да се пълни, а народните представители „атакуваха" сградата на парламента от всички входове.

Малко преди 10 часа в Народното събрание пристигнаха президентът Росен Плевнелиев и служебният премиер Марин Райков. Българският патриарх Неофит също влезе в пленарна зала. Главният мюфтия Мустафа Хаджи и лидерът на Атака Волен Сидеров се засякоха на влизане. Представители на съдебната власт също уважиха „първия учебен ден" на депутатите.

Още преди 10 ч. целият служебен кабинет се събра в НС за клетвата на новите депутати.

Сред най-ранобудните беше ДПС-депутатът Делян Пеевски. Той, както и бившият финансов министър Делян Добрев и заместникът му Владислав Горанов избягаха от червеното килимче на централния вход.

От там минаха обаче шефът на НАП Красимир Стефанов и нов депутат от ГЕРБ, колегата му Красимир Велчев, „червените" Янаки Стоилов, Явор Гечев, Мая Манолова, Георги Кадиев, Жельо Бойчев и Янаки Стоилов, както и ДПС депутатът Камен Костадинов.

Ексшефът на МВР Цветан Цветанов и председателят на правната комисия в предишното Народно събрание Искра Фидосова влязоха през централния вход.
От там минаха и ексздравният министър Десислава Атанасова, Тотю Младенов, Цвета Караянчева, Менда Стоянова, Томислав Дончев.

Сред първите дошли за тържественото заседание бяха и лидерът на БСП Сергей Станишев, Стефан Данаилов, под чийто „контрол" - като най-възрастен депутат новите народни представители ще положат клетва.

Повечето от депутатите използваха ранното си идване, за да се отдадат на разговори в кафенето, други веднага се запътиха към пленарна зала, трети - гледаха през прозореца демонстрацията на неколцина протестиращи, дошли да „посрещнат новоизлюпените депутати, за да им кажат, че скоро ще ги изпратят.
Един по един прииждаха и ВИП-гостите, сред които омбудсманът, американският и руският посланици.