Ако предложението за промени в пенсионната система не бъде оттеглено, управлението на кабинета „Борисов 2" ще бъде обречено на недоверие и няма да може да успее. Това предупреждение отправи в пленарна зала председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

Появилата се неделна идея на премиера Бойко Борисов след разговори със синдикатите за въвеждане на възможността българите да преценят дали парите им за допълнително пенсионно осигуряване да останат в частните пенсионни фондове или да бъдат преместени в Националния осигурителен институт (НОИ) не бе пропусната в парламента и днес.

Радан Кънев: Това е грубо нарушение на програмната декларация на кабинета „Борисов 2"

Припомняме, че коалиционният партньор РБ се обиди от това, че предложението не е съгласувано с тях, поради което не го подкрепиха.
Министърът на финансите Владислав Горанов пък им напомни, че мандатоносител е ГЕРБ и партии с по 4-5% могат само да подкрепят, или да не подкрепят конкретни предложения.

От думите на Кънев в пленарна зала обаче стана ясно, че премиерът Борисов се е извинил за думите на Горанов. Реформаторът се обърна към партньорите си от ГЕРБ и им напомни, че тяхното послушание, по силата на което внасят тези промени, не е част от предизборната им кампания и прави лоша услуга на управлението.

Колеги, всички допускаме грешки, съвършени хора няма", изтъкна Кънев, но и добави - „Вие тук не представлявате министър Горанов, а десните избиратели в България".
Шефът на реформаторите в парламента поиска и да обясни как точно РБ приема въвеждането на подобна възможност за избор къде да са парите от допълнителното пенсионно осигуряване.

Това е генерална промяна в пенсионния модел, заложен в реформата на пенсионната система още от 2000 година. Преминаването от задължителен капиталов елемент в пенсионното осигуряване към модел, допускащ обезпечаването на правото на пенсия единствено чрез участие в солидарния стълб, е най-съществената вътрешнополитическа промяна за последните 14 години", посочи още Кънев.

Той обърна внимание и на това, че предложените промени не са обсъдени и приети в Министерски съвет, не са съгласувани със социалните партньори, не е чут гласа на надзорния съвет на НОИ, няма дори формална оценка за въздействие и дори не е приемана в парламентарната социална комисия и не е ясна позицията на Министерство на труда и социалната политика.

Реформаторите са обидени и от това, че идеята е грубо нарушение на програмната декларация на кабинета „Борисов 2" и не присъства в предизборните кампании на партиите, които стоят зад него.

„С това парламентарно поведение вие рушите духа на доверие между партньорите в мнозинството и духа на диалог, компромис и политическо смирение, който се опитваме да наложим", предупреди още Кънев и призова за оттегляне на предложението за право на избор на всеки българин къде да държи парите си за допълнителна пенсия - в НОИ или в частен пенсионен фонд.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. Веднага след Радан Кънев думата поиска председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, която отсече, че реформаторите очевидно са се объркали и изказването им не отговаря на истината.
Депутатът от ГЕРБ пожела да обясни, че всъщност не се предлага никаква промяна на пенсионния модел в България, за каквато говорят в Реформаторския блок.

Пенсионният модел в България включва солидарния стълб - Националния осигурителен институт (НОИ) и третия стълб - доброволното пенсионно осигуряване. За гражданите, родени след 1960 година, обаче освен този солидарен стълб, държавата със закон е задължила 5% от техните вноски да отиват в универсален пенсионен фонд", разказа Стоянова.

Тя за пореден път обясни какво всъщност предлага премиерът, а именно - „въвеждането на една възможност хората, родени след 1960 година, да преценят и да решат дали ще възползват и от първия, и от втория стълб".

Това не е промяна на модела. Това е даване на възможност на всеки един човек да прецени по кой модел иска да се осигурява", отсече шефката на бюджетната комисия.

Тя изтъкна, че със задължителното внасяне на парите в частен пенсионен фонд управляващите казват на хората - „ние, политиците сме по-умни от вас. Вие не сте достатъчно зрели за това да решите къде да отиват вашите пари".

Кой е по-умен, политиците или всеки човек? Кой поема риска от това решение - политиците или всеки един човек?", риторично попита Менда Стоянова.