Израелската армия планира да атакува стратегически инфраструктурни цели и символи на ливанското правителство.

Това ще е отговор на вчерашния ракетен обстрел на ливанската групировка Хизбула в Северен Израел, при който загинаха 15 души, пише днес израелският в. "Аарец", цитиран от Ройтерс и БТА.

Неназован високопоставен офицер от генералния щаб казва, че армията ще удря стратегически граждански инфраструктурни обекти, без да уточнява какви точно могат да бъдат целите.

Израелският премиер Ехуд Олмерт и министърът на отбраната Амир Перец планират да се срещнат тази сутрин с високопоставени представители на отбраната, за да обсъдят техните варианти.

Израелските въздушни удари вече причиниха големи щети на ливанската инфраструктура, включително пътища и мостове, за които Израел казва, че са използвани от Хизбула за транспортиране на ракети.

Междувременно сирийският външен министър Уалид Муалем коментира, че Френско-американският проект за резолюция на ООН "води право към продължаване на войната и към гражданска война" в Ливан.

По думите му, за да се сложи край на бойните действия, израелските войски трябва да се изтеглят изцяло, преди Хизбула да спре да се бие.
След среща с ливанския президент Емил Лахуд министърът заяви, че сирийските въоръжени сили са готови за незабавен отговор, ако Израел нападне Сирия.

Израел обаче вече няколко пъти заяви, че няма да атакува Сирия.