Последното проучване на Ipsos MORI разкрива, че 53% от шотландците са против прекратяване на 307-годишния съюз между Англия и Шотландия, отбелязва London Evening Standart.

53% са против независимост на Шотландия, а 47% искат отделяне от Великобритания. 4% от шотландците не са решили за кой лагер да гласуват, което все още може да се обърне в полза на искащите независимост.

Днес шотландците провеждат исторически референдум, на който отговарят на въпроса: „Трябва ли Шотландия да стане независима държава?". Избирателните секции отвориха врати от 7 часа местно време до 22 часа. Очаква се резултатите от допитването да бъдат обявени след полунощ.

Около 4 милиона души се очаква да гласуват или минимум 80% от имащите право на глас.

Около ¾ от шотландците заявяват, че са повече повлияни от кампанията за независимост, отколкото от чувства за национална идентичност. 24% от тези, които ще гласуват за независимост смятат, че техният вот е пореден именно от такива настроения, в сравнение с 15% за оставане към Великобритания.

Мъжете подкрепят независима Шотландия с 53-47%, докато жените са против - 42-58%. Шотландците на възраст 25-34 най-много подкрепят отделяне на страната - 73-27%. Тези над 55-годишна възраст са разединени.

В проучването са участвали 991 души в периода 16-17 септември.