Полицията в Плевен е разбила схема за имотни измами, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Задържан е 42-годишният Валентин Георгиев-Жълтия, който продавал земеделски земи и имоти с фалшиви документи.

Разкриването на престъпната схема е дело на продължителна и екипна работа на служителите на ОДМВР-Плевен, териториалната дирекция на ДАНС и Окръжна прокуратура.

42-годишният "бизнесмен" е задържан на 23 февруари към 8.30 часа в офиса на брокерската му фирма в града. Установено е, че тези сделки са реализирани без знанието и съгласието на реалните собственици.

Мъжът има богато криминално досие и в престъпната си кариера е вписал терористични актове, изнудване, рекет и измами. Осъждан е.

При последвалите обиски са открити множество нотариални удостоверения на подписи, официални документи, използвани за придобиване на собственост на земи и имоти в Плевенска област, вече изготвени фалшиви документи от името на физически лица, на плевенски и софийски фирми, фалшиви пълномощни и декларации, скици на имоти и други.

Той е задържан за 72 часа. Предстои внасяне на искане от прокуратурата до Окръжен съд - Плевен за налагане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража".

В Плевенско един декар земя струва от 250 лева до 500 лева в зависимост от категорията на земята и от размера на парцела. При покупко-продажба на имот над 10 декара цената е по-висока.

От измамите плевенчанинът е придобил чиста печалба в размер на десетки хиляди лева, допълват още от областната дирекция.