Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема Емилия Ковачева от Самоков  за опит за умишлено убийство на 4- дневно дете, съобщиха от прокуратурата. Ковачева е акушерка в столичната болница "Софиямед".

Малко по-рано днес за случая съобщи зам. здравният министър Бойко Пенков пред здравната парламентарна комисия.

От прокуратурата разясняват, че детето се е родило в болница „Софиямед" на 14 април без усложнения, здраво и доносено.

На 17-ти Емилия Ковачева е била на работа в болницата дневна смяна, като дежурен акушер. Ковачева е продължила работата си  и в нощната смяна - 17 срещу 18 април. В отделението по неонатология в болницата е било и новороденото дете.

На 18-ти около 02.00 часа Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши  детето, като е притискала с ръце врата му.
В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно-черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

На 18-ти сутринта дежурният лекар акушер-гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение.  По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в болница „Токуда" - София, където и към момента се лекува.

На 21 април лекарски екип от болница „Токуда" е  сигнализирал  полицията за състоянието на детето. Незабавно е започнало разследване, като са разпитани множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно- медицински експертизи.

На Ковачева е повдигнато обвинение за извършен на 18 април опит за убийство на малолетното дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Престъплението е останало недовършено, поради оказаната високо квалифицирана помощ от лекарите в болница „Токуда"- София, уточняват от прокуратурата.

Емилия Ковачева е задържана с прокурорско постановление до 72 часа, като прокуратурата ще внесе искане за постоянното й задържане под стража в Софийски градски съд.

Пред парламентарната комосия зам. министър Пенков уточни, че детето вече е в реанимацията в „Токуда" и е свалено от апаратна вентилация, като е на спонтанно дишане.
Продължават изследванията, има известно подобрение в състоянието. Обсъжда се правене на изследване с ядрено-магнитен резонанс, за да се знае дали има и други сериозни травми, разкри още детайли заместник-министърът.

По думите му акушерката е била с дългогодишен стаж, с безупречна досега репутация. Не знам какво е станало, каква е била тази агресия към това невинно същество, психолози ще решат, убеден е той.

Хипотетично Пенков се постави на място на шефа на болницата и очерта какви действия би предприел срещу акушерката. Бих я уволнил, бих потърсил отговорност от нея в съда за уронване престижа на болницата, както и бих подал сигнал в съсловната организация за отнемане правата на практикуване. Това е непростимо, убеден е той.

Пенков няма информация дали деянието е заснето от камерите в болницата. Човек, който е направил такова нещо, трябва да има възмездие, ще следим случая, обеща заместник-министърът.

Междувременно ръководството на „Софиямед" разпространи кратко изявление, в което се казва, че във връзка с извършена вътрешна проверка, болницата отстранява от длъжност свой служител за установени груби нарушения на служебните задължения, професионалната етика и морал.

Посочва се също така, че за да не се възпрепятства работата на компетентните органи, които са информирани своевременно, „Софиямед" няма да дава допълнителна информация, но лечебното заведение оказва пълно съдействие по случая.