Българската православна църква (БПЦ) винаги е търпяла много критики по повод социалната си дейност и те са напълно основателни. Това признание дойде тази сутрин от отец Ангел от Софийската епархия на конференция в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Именно заради тази слабост на църквата БПЦ работи по европейски проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" за социално включване. Така за общата сума от 196 055 лева църквата ще акцентира върху повече социални дейности и ще подсили милосърдната си мисия.

В рамките на проекта са се осъществявали работни пътешествия до Румъния и Италия, където родните духовници са се запознали с добрите практики, чрез които тамошното духовенство помага на хората в нужда.

Според декана на Богословския факултет Александър Омарчевски разигралата се трагедия във Варна и Добрич сякаш е знак от небето, който предупреждава духовниците, че трябва да стоят по-здраво на своя пост и да са в помощ на ближните си и на страдащите.

По време на конференцията духовниците коментираха желанието си църквата да има свои болници, в които да се грижи за здравето на онези, които не могат да си заплатят и да се възстанови поне малко от това, което църквата е загубила след 9-и септември 1944 г. Духовниците си пожелаха да видят онази църква, в която вярват.

Благородната инициатива на църквата бе подкрепена и от социалното министерство в лицето на зам.-министър Росица Янкова. По думите й, случилото се по Черноморието не е по вина на нито един политик или на правителството и даде алтернативно обяснение за причините за трагедията: „Всичко това се случва, защото много хора имат лоши мисли и това се вижда в интернет и по площадите", заключи тя.

По думите й, всички трябва да бъдем по-духовни и милосърдни, да палим по-често свещи в църквата и то не за собственото си благо, а за благото на България.