Лидерът на БСП Сергей Станишев определи вота на недоверие на тема здравеопазване като успех, който е предизвикал мощна, сериозна, обществена дискусия за кризата в сферата на здравеопазването.

По думите му опитът със смяната на здравния министър да се обезсмисли вота не решава проблемите.

Според Станишев остава отворен въпросът дали ГЕРБ има изобщо стратегия и визия за здравеопазването в България. Опитът да се спре протеста на Български лекарски съюз, според него, е поредната залъгалка на управляващите.

Лидерът на БСП предупреди всички български лекари и сестри, че за пореден път ще бъдат излъгани и подчерта, че от ГЕРБ са готови на всичко, за да предложат поредната порция лъжи.

Експремиерът припомни сключения писмен финансов меморандум между ГЕРБ и Синята коалиция при обсъждането на проекта за бюджет 2010.

Станишев заяви, че си обяснява защо Синята коалиция няма да подкрепят вота на недоверие с факта, че техен представител поема министерство на здравеопазването.

Разпада се жизненоважна система като здравеопазването, категоричен бе той.

Лидерът на БСП коментира и темата за изказванията на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в Брюксел, че България е била приета в ЕС, но не е била готова за това членство.

Това е безобразно изказване и искаме незабавно извинение в българския парламент, заяви лидерът на БСП.

Според него това изказване поставя под съмнение успеха на много български експерти и на целия български народ за влизането на страната ни в Евросъюза.

Изказването на Цветанов е подигравка с усилията на целия български народ, подигравка с преценката на ЕК, както и с тази на депутатите от 25-те парламента от ЕС, които са приели България, категорични са червените.

Според тях подобни изказвания могат да навредят на България при обсъждането за присъединяването ни към Шенген и ЕРМ 2. По думите на Станишев това изказване отправя послание и към другите балкански страни.

Правителството си играе игри, категоричен е Станишев.

Михаил Миков от своя страна заяви, че изказването на Цветанов съвпада до голяма степен с изказвания още от 2007 година, когато дясната фракция на германския Бундестаг твърди, че България не е готова за членството си в ЕС.

Публична тайна е, че ГЕРБ са проект на дясноцентристката HSS в Германия, заяви Станишев.

БСП засегна и темата за протестите на културните дейци, заявявайки че изказват безрезервната си подкрепа за тях. От партията смятат, че не трябва да има съкращаване на хора в оперите и театрите.

Освен това съкращаването на парите за кино противоречи на закона за киното. Всяка година трябва да бъдат отпускани 17.7 милиона лева за финансиране на киноиндустрията в България, но в момента тези пари са под 10 милиона лева, категорични са от БСП.

Те поставят и въпроса какво е отношението на премиера Борисов по темата за отпадането на чл. 26 от Закона за авторските права и сродните му. Според червените вече втора седмица ПГ на ГЕРБ се страхува да вкара въпроса в пленарна зала за обсъждане.

Станишев определи като изненадващо номинирането на председателя на ВАС Константин Пенчев за омбудсман на България. По думите му в случая става дума за политическа сделка и неговата партия няма да подкрепи тази номинация.

От БСП ще обсъждат възможни кандидатури, но с ясното съзнание, че изборът е предрешен, заяви червеният лидер.