Парламентарната група на ГЕРБ предупреди, че под диктата на ДПС се провежда чистка на всички нива на общинската и държавната администрация във всички региони. Репресиите продължават с пълна сила, заяви Галя Захариева.

Припомняме, преди време опозицията предупреди за чистка от страна на ДПС депутата Ахмед Башев, под чието давление е уволнен Манчо Джуркин. След раздухване на скандала в село Рибново било спряно електричеството, за да не гледат хората новините за злоупотребите на Ахмед Башев, според Галя Захариева.

Върхът на абсурда в Рибново бил достигнат, по думите на Захариева, с предложението Манчо Джуркин да стане помощник-директор.

В област Шумен е задействана чистка на директори и учители, предупреди Захариева. Чистката била основно в смесени райони. Уволненията са в училищата във Венец, Хитрино, село Климент.

Възпитателите са притискани в регионалния инспекторат по образование да напуснат доброволно. За нас е скандално, че при разговорите с училищните директори, началникът на РИО е признал, че действията му са заради оказан политически натиск на високо ниво, изтъкна депутатката от ГЕРБ.

Галя Захариева обясни, че Хамид Хамид бил новият дерибей, а синдромът „Ахмед Башев" се разпространявал из страната.

От ГЕРБ били изненадани от липсата на реакция от червения депутат от Шумен Димитър Дъбов. Подкрепя ли стратегът от „Позитано" действията на коалиционните си партньори от ДПС, попита Захариева.

Опозицията настоява БСП да се разграничи от действията на коалиционния си партньор. Ако това не станело, герберите щели да считат, че ДПС малтретира и налага волята си върху БСП не само на национално, но и на регионално ниво, подчерта тя.

Има ли България министър на образованието, попита депутатката. Захариева запита още, защо премиерът допуска политическата метла на ДПС. Ако няма реакция от Пламен Орешарски, от ГЕРБ ще считат, че той е зависим от кукловодите си от ДПС. Затова и ГЕРБ поискаха оставката на кабинета.