Прокуратурата на Република България е изпратила на компетентните съдебни власти на Република Сърбия молба за екстрадиция по отношение на Цветан Радоев Василев. Това съобщават от държавното обвинение. Молбата е изпратена днес.

Припомняме, пред журналисти в Белград Цветан Василев заяви, че няма да прави опит да се прибере в България преди да е преминала процедурата по екстрадиция. Той иска тя да мине в целия законов срок.

От прокуратурата разясняват и процедурата за екстрадицията. Това е производство, свързано с предаването на лице, намиращо се на територията на една държава на територията на друга държава. Молбата за екстрадиция е от компетентността на главния прокурор, когато се касае за обвиняемо лице съгласно чл.23 т.1 пр.1 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Към нея се прилагат документите по чл.12 по чл.12 ал.2 букви "b" и "с" от Европейската конвенция за екстрадицията.

Документите включват описание на престъпленията, за които се иска екстрадиция - времето и мястото на тяхното извършване, правната им характеристика и приложимите спрямо тях законови разпоредби. Освен това трябва да се приложи и копие на приложимите законови разпоредби, възможно най-точно описание на исканото лице, придружено от всякаква друга информация, подпомагаща установяването на самоличността и гражданството му.

От държавното обвинение уточняват още, че след получаването на пакета документи от сръбските съдебни власти, компетентният съдебен орган ще разгледа и ще се произнесе по същество на молбата за екстрадиция. Окончателното становище е на министъра на правосъдието на Република Сърбия, който преценява дали да се изпълни съдебното решение на сръбския съд.

Третата фаза на екстрадиционното производство е предаването на лицето - за което се уговаря дата, час и място, посочват още от прокуратурата.