Процедурата за тайното гласуване за омбудсман започна. Със старта на пленарния ден бяха представени двете кандидатури за поста на защитник на гражданските права - Константин Пенчев и Мая Манолова.

Пенчев е един опитен юрист, достигнал върховете на съдебната система, запазил своето име, представи досегашния омбудсман Корман Исмаилов от Реформаторския блок (РБ). За него Пенчев е  доказал балансираност и всеотдайност в работата си. Институцията стана много познаваема и близка до гражданите, категоричен е Исмаилов, като изтъкна, че РБ убедено издига кандидатурата му. Той призова колегите си да гласуват за втори мандат на Пенчев,  за да донадгради постигнатото.

Мая Манолова не се нуждае от много представяне, застана зад колежката си червеният лидер Михаил Миков. Той припомни, че тя е избирана в четири мандата от един район, видяла е и двете страни на властта - управление и опозиция. Активна е в отстояване интересите на гражданите, комисията за работа с неправителствения сектор е създадена благодарение на нея, похвали Миков социалистката. Според него тя има изключителното качество независимост.

Представянето на двете кандидатури не бе последвано от разисквания.

Председателят на комисията, която ще брои бюлетините - Евгени Стоев, разясни на депутатите, че ще могат да отбелязват н бюлетината избора си със знак „Х" пред името на желания кандидат. Разкъсани бюлетини или такъв с друг вид знак ще се считат за невалидни. След като отбележат своя избраник, депутатите ще пускат бюлетината в изборна урна, след което ще се подписват при комисията. След края на вота Стоев лично ще изброи гласовете за Манолова и Пенчев пред състава на комисията, след което резултатът ще бъде представен от парламентарната трибуна.

Точно в 10:30 ч. изборът за омбудсман започна. Гласуването ще продължи до 11:30 часа. На големи групи депутатите се отправиха към трите изборни секции в зала „Запад", за да пуснат своята бюлетина.

Минути преди вота червената кандидатка Мая Манолова призна пред журналисти, че няма да гласува за себе си, тъй като не го намира за морално. Оказа се, че поради същата причина е разколебан и спътникът в живота й - социалистът Ангел Найденов. Първият пуснат глас пък също бе от ляв депутат - Стефан Данаилов.