Пожар е изпепелил тази нощ напълно две заведения в Китен. Обгорели са и терасите на триетажна сграда, съобщават от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Сигналът за огъня е получен в 4,55 в Районното полицейско управление в град Приморско, съобщават от пресцентъра на общината.
Той е подаден от граждани обаче много по-рано - в 4,15, но на грешен телефон - 150 (спешна помощ) и едва 40 минути по-късно е препратен до РПУ.

И двете заведения на ул. "Възраждане" 1 са били с дървено-преносима конструкция - едното е било пицария, а другото за продажба на картофи, бира и цаца.
В резултат на огнените пламъци са засегнати и терасите на масивна триетажна сграда в рамките на имота, в която е нощувал персоналът на двете заведения.

В сградата не е имало почиващи. Няма пострадали хора, тъй като намиращите се в къщата 7-8 души са били незабавно евакуирани.

В потушаването на пламъците са се включили три пожарни коли. Пожарът най-вероятно е възникнал заради забравен включен фритюрник в заведението за продажба на картофи и риба. Заради високата температура са се възпламенили и избухнали газови бутилки в помещението, където е бил фритюрникът.

Собствениците на заведенията са реагирали много бързо и са евакуирали своевременно персонала.

Междувремено кметът на Община Приморско съобщи, че ще предложи на общинския съвет спешно да бъде отделена финансова помощ за собствениците на унищожената от пожара къща.

Възможностите на общинския бюджет са ограничени, но първата задача е да помогнем на хората да намерят времемен подслон и да възстановят покрива на своя дом, за да посрещнат спокойно есента и зимата - коментира кметицата, която е била на мястото на инцидента по време на спасителната операция.

Кметът на Китен вече е потърсил контакти с роднини и приятели на собствениците на изгорялата къща, за да им бъде осигурено място, където да се настанят.