Раннобудните студенти блокираха входа към ректората на най-старото висше учебно заведение в България и вече не допускат дори преподаватели и администрация да влизат.

Плакати с надписи "Администрация не се допуска" и "Университетът няма да отвори врати днес" бяха закачени на оградата на ректората.

Ако това продължи, студентите от 4-ти курс са заплашени да не могат да се явят на държавен изпит и няма да получат дипломи за бакалавърска степен, заяви преподавател в СУ.

„Окупацията ще продължи до оставката на правителството", заяви от своя страна пред БНТ студентка.

"За пореден път ви използват, драги колеги", каза професор от университета и попита защо студентите не са протестирали след въвеждането на семестриални такси.

В сградата на ректората вече не се допуска никой, нито учащи, нито административни служители.

Представителка на протестиращите определи решението като спонтанно и продиктувано от вчерашната гражданска подкрепа, която окупаторите получиха по време на протестното си шествие.

Пред News.bg студентите отказаха да обяснят докога ще важи този режим и подчертаха, че засега ще се въздържат от коментар какво е наложило тази промяна.

Едно от момичетата, което охраняваше входа заяви, че с това се цели избягване на всякакви провокации.

На въпрос имало ли е инциденти и провокации от страна на преподаватели и персонала в ректората студентката отговори отрицателно и не обясни как точно достъпът на професори и доценти до собствения им ВУЗ би попречил на младите протестиращи.

Оказа се, че медиите вече също няма да бъдат допускани в двора на Ректората.

Както обикновено, около входа има малака група от граждани, които подкрепят протестиращите и осъществят така нареченият от тях „граждански патрул", който се грижи да предпазва младежите от провокатори.