Връщането на часовника с един час назад тази нощ, съчетано с рязкото застудяване ще повлияе отрицателно на хората с хронични заболявания и с повишена тревожност, каквито са депресивните състояния. Това каза пред „Хоризонт" д-р Георги Ангов невролог от Клиниката по нервни болести на Александровска болница.

Хора с хронични заболявания, особено заболяване на нервната система, тревожност и депресии, някои видове главоболие, биха могли да се утежнят симптомите, но не при всички хора, посочи специалистът.

Хората без хронични заболявания ще чувстват дискомфорт за кратко.

Някакъв лек дискомфорт, сънливост, леко намаление на работоспособността да речем, на способността за концентрация, но това са бързопреходни. Общо взето организмът бързо се адаптира към тези промени, така че ще отнеме няколко дни, нещата ще си дойдат на място.

Застудяването и първият сняг също може да ви свари неподготвени психически.

В такова рязко застудяване, намалява нивата на серотонина в мозъка и хора, които са предразположени към депресии, може да се задълбочи. Общо взето хората, които страдат от такива заболявания си знаят положението и взимат мерки.

Противно на очакванията обаче, за да запазим доброто си настроение, не трябва да лежим на топло.

Разходки на чист въздух, физически натоварвания поне половин-един час на ден с движение на открито. Ако искаме да се предпазим от тези зимни депресии и за закаляване и да не забравяме, че зимата е сезонът и на Коледа, съветва още д-р Ангов.