Шествие на ВМРО под надслов „Западните покрайнини: Завинаги български!" тръгна от градинката при НДК в столицата.

Десетки знамена на ВМРО, както и националния флаг на България, развяват събралите се за традиционното шествие по повод 95-годишнината от Ньойския мирен договор.

„Тук съм, за да покажа на нашите братя и отвъд граница, че не са забравени", заяви един от присъстващите на мероприятието.

Междувременно хората издигнаха платна с ликовете на Тодор Александров и Пейо Яворов. Организаторите са предвидили шествието да вземат участие и жени, облечени в народни носии.

Освен в София днес инициативи срещу решенията на Ньойския договор се провеждат още във Велико Търново, Русе, Варна, Шумен, Бургас, Добрич и други градове в страната.

България на три морета, искаме реванш", обявиха шестващите националисти.

С възгласи „Долу Ньой" и „Мизия, Тракия, Македония" те се отправиха към къщите на Иван Вазов и Пейо Яворов, където ще спрат, за да отдадат почит.

Националистите запалиха факли и обявиха: „За България - Свобода или Смърт". В патриотичен дух те запяха и българския химн.

„Ньойският договор е откъснал жива плът месо от Майка България", заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той бе предпазлив в определенията си и спести понятието „геноцид", но изтъкна, че нашите сънародници в Македония и Сърбия все още са под чужд гнет.

Според Симеонов Ньойският договор трябва да има съвременна трактовка. С оглед приемането на тези две страни в ЕС, според него България трябва категорично да постави своите претенции и искания.
„Нашите сънародници са подложени на доста сериозен тормоз по отношение на употребата на българския език, на образованието на децата, на най-елементарни човешки права", коментира още Симеонов.

Той е на мнение, че Ньойският договор трябва да се приеме като историческа несправедливост, а сънародниците ни там трябва да получат право на свободно движение. Освен това той настоява за нормални образователни условия, които да позволяват на българчетата в Македония да изучават българки език.

Сред промените, които трябва да настъпят още, той посочи и избирателните права. „Наш дълг е да поставим тази въпроси и да не отстъпваме в преговорите за присъединяване", изтъкна Валери Симеонов.

На шествието присъства и един от сънародниците ни, живели в откъснатите земи. Той също определи Ньойския договор като кървав, тъй като в следствие на решенията му са се разделяли братя от сестри.

Ежегодното шествие, по думите на мъжа, е доказателство, че българският дух все още е жив, въпреки усилията на тоталитарната система този исторически факт да се забрави.

Събралите се да отбележат тази мрачна за страната ни дата поднесоха венец пред Паметника на незнайния войн, където шествието приключи със заря в името на българския дух.

Точно тук те оставиха и посланието: „Нищо не е забравено, нищо не е простено".