Китай обяви, че няма да позволи нарушаване на китайските териториални води в името на свободата на мореплаване, съобщава Ройтерс.

Твърдата позиция на Пекин е във връзка с изнесена вчера информация, че САЩ обмислят да изпратят бойни кораби до създадените от Китай изкуствени острови в района на архипелага Спратли в Южнокитайско море.

Американски представител обяви, че САЩ обмислят изпращане на кораби през следващите две седмици в зони от 12 мили, към които Китай има претенции.

Пекин има претенции към голяма част от акваторията, което Вашингтон не иска да признае.

„Никога няма да позволим на държава да наруши китайските териториални води и въздушното пространство над островите Спратли в името защита на свободата на мореплаване и въздухоплаване", предупреди говорител на външното министерство на Китай.

Призоваваме страните да не предприемат никакви провокативни действия и да приемат истинска отговорна позиция за регионален мир и стабилност, добави говорителят, след като беше запитан относно американския патрул.

Китайският президент Си Дзинпин обяви, че страната му няма намерение да милитаризира островите, но според американски анализатори Пекин вече е започнал изграждане на военни съоръжения там.

Според американците Китай изгражда хангари и писти за тактически бойни самолети.

Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван също имат териториални претенции към Южнокитайско море.