Лидерът на АБВ Георги Първанов сравни напускането на Сергей Станишев на НС със ситуацията от 1923 година, когато е септемврийското въстание, в резултат, на което комунистическата партия е разгромена, нейното ръководство се изнася в чужбина във Виена, където създава задгранично бюро и от там управлява партията.

Може би сега сме свидетели на подобна историческа ситуация, коментира той. Първанов очаква с нетърпение да види състава на новото „задгранично бюро" на столетницата.

Поне още един човек според него щял да се присъедини към Станишев зад граница.

В случая става дума за полуабдикация, коментира Първанов. Станишев ще абдикира от голяма част от своите задължения по ръководството на партията, изтъкна той.

Не можеш да правиш избори от Брюксел в България, категоричен е експрезидентът. Какво ще си помислят симпатизантите на БСП, когато виждат, че корабът се напуска от този, който се именува капитан, коментира Първанов и припомни, че обикновено капитанът последен напуска кораба.

Той изрази и съмнение, че изобщо ще започнат консултациите между партиите, които трябваше да стартират днес. Нямам никакво очакване от тези политически лидери, подчерта Първанов.

Засилва се съмнението за това, че върви под рафта, зад кулисите подготовка на ново правителство в рамките на този парламент, заяви Георги Първанов. Това би било катастрофа за България, смята той.

Коалиция между БСП, ГЕРБ и ДПС означава да се хванат вкупом за ръце и да се хвърлят в пропастта, категоричен е Първанов.

„Успех е да вървиш от провал към провал с по-голям ентусиазъм", с този цитат на Чърчил Румен Петков пък коментира поведението на Станишев.