Само две от партиите, които ще се явят на изборите за Народно събрание, до момента са пожелали да подпишат споразумение за почтена и толерантна предизборна кампания, съобщи БНР.

Споразумението е предложено от новосъздадената гражданска коалиция "Национално единство и спасение". То предлага на всички, регистрирани за участие във вота на 5 юли, да подпишат документа, като се ангажират, че няма да купуват и продават гласове и ще водят честна кампания.

Гражданската организация апелира политиците да поемат ангажименти, че няма да купуват и продават гласове, ще осигурят прозрачност при финансирането на своите кампании, няма да оронват престижа на опонентите, ще зачитат правата на гражданите, няма да използват служебно положение в кампанията и ще отправят разбираеми послания към избирателите.

Според Иван Есенски, член на координационния съвет на организацията "Днес", необходимостта от подписване на такъв документ се налага от анализа на проведената кампания за избор на европейски депутати.

„Политиците заявиха, че в изборния процес са били купувани гласове, оказан е натиск върху групи избиратели да гласуват за определена политическа сила. Имало е преливане на гласове от една партия към друга." - коментира Есенски.

От гражданската коалиция заявяват, че ще упражнят мониторинг върху партиите, които поемат ангажименти за честна и морална кампания.