Китай иска по-тясно военно сътрудничество с Иран, обяви китайският военен министър по време на среща с ръководителя на Военноморските сили на Ислямската държава и потвърди дипломатическите връзки с Техеран въпреки спорната ядрена програма, съобщава Ройтерс, позовавайки се на Синхуа.

Китайският военен министър Чан Уанцюен заяви пред иранския командир на ВМС адмирал Хабибола Саяри, че въоръжените сили на двете държави са споделили „добро сътрудничество по време на двустранни посещения, учения и в други военни мероприятия през последните години", отбелязва Синхуа.

Министърът е добавил, че обменът между двете страни е бил плодотворен и техни бойни кораби са провели успешни визити в Иран и съответно в Китай.

Иранският представител от своя страна е пояснил, че Техеран е готов да разшири сътрудничеството с Китай, особено във военноморската област.

Друга китайска медия информира, че е било позволено на Саяри да посети китайска подводница и бойни кораби, където се е запознал с техниката и оръжейните системи.

Саяри е изразил надежда Иран и Китай да си сътрудничат в борбата срещу пиратството.

Китай е основен вносител на ирански петрол.