Ново безинтерфероново лечение спасява човешки животи на пациенти с хроничен вирусен хепатит C. На съвместна пресконференция в БТА на Фондация „Позитивен избор" и Центъра за защита на правата на пациентите бяха представени обещаващите резултати, които дават медикаментите.

Пациентите се излекуват в период от 3 до 6 месеца, според стадия на заболяването. За сравнение досега бяха нужни 54 седмици за терапията с Интерферон и рибавирин, която НЗОК реимбурсира. Според проф. Красимир Антонов от УМБАЛ „Св. Иван Рилски" говорим за революция в лечението на хепатит С.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в България около 1,5% от населението е инфектирано с хепатит С. Само около 10-15% от случаите успяват да прекарат острата фаза и се самоизлекуват. Останалите 85-90% остават хронични насители. Около 48-52% от пациентите се излекуват с терапията, която до момента е прилагана у нас (с рибавирин). За съжаление обаче при голяма част от пациентите резултатите не са положителни и това лечение има дори противопоказни ефекти.

Освен че са по-ефективни, новите лекарства не дават странични ефекти. Възможни са само лека умора, главоболие, гадене. Чрез него може да бъде обхванат по-широк спектър от пациенти.

Според проф. Антонов вече се говори за пробив, за изчистване на човешката популация от този вирус. За тази цел обаче диагностиката трябва да е евтина и да има широкоразпространени възможности за неинвазивна оценка на чернодробната фиброза. Необходима е и промяна на здравната структура - тясна връзка между времето на диагностициране и лечението, а също и реформа в лекарственото ценообразуване. В доста държави в Западна Европа тези неща са налице.

Слизаме до групи, които не можехме преди да лекуваме - пациенти с чернодробна цироза, с хронични бъбречни заболявания, зависимите и други", коментира на свой ред проф. Крум Кацаров, председател на Дружеството по гастроентерология.

Новата терапия вече е приложена на 100 пациенти, сред които най-тежките случаи (с цирози, след трансплантации и т.н). Д-р Кацаров увери, че резултатите били много добри.

Все още обаче тези лекарства не се реимбурсират от Здравната каса. Три от продуктите вече имат пределна цена, т.е. те са на българския пазар. За два от тях вече има подадено заявление за включването им в позитивния лекарствен списък, уточни д-р Светлана Райчва, главен експерт в Дирекция „Лекарствена политика" към Здравото министерство. Съгласно действащата наредба НЗОК ще започне да реимбурсира продуктите от следващата година. Райчева обаче обърна внимание, че в измененията на ЗЗО има доста нови моменти за условията за реимбурсиране на лекарства от НЗОК.

Наредба 38, която определя списъка с лекарства, за които НЗОК заплаща, вече няма да действа. Все пак има гратисен период до края на годината по стария ред. След това Надзорният съвет на НЗОК ще утвърждава лекарствата, които ще бъдат заплащани.

На пресконференцията присъства и първият излекуван пациент с новите лекарства. Анита Марковска от сдружение „Хепактив" е случайно след изследвания през 2010-а разбира, че има хепатит. Започнала стандартната терапия, но нямало желания ефект, дори се влошила. Към днешна дата, благодарение на безинтерфероново лечение тя води нормален живот.

На фона на добрата новина, отново възниква проблемът със средствата. Председателят на Управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров не е оптимист, че много скоро това лекарство ще влезе в реимбурсните листи - не само заради промените в законодателството, а и „здравната администрация не гори от желание да го вкара заради изключително високата му цена". Д-р Кацаров е изчислил, че курсът на лечение, ако завърши в 12 седмици ще струва около 100 000 лв. за пациент.

Той отправи предложения към здравните власти да променят така нормативната уредба, че да създадат възможности за реимбурсиране на конкретен брой пациенти за година. По думите му, това ще позволи хем да се спасят човешки животи на най-усложнените случаи (цирози) и в същото време държавата да посрещне разходите.

Може да се договори с производителите значително по-ниска реимбурсна цена, особено ако не се размахва на ляво и дясно, за да не скочат и от Гърция и да питат  как може на тях да продавате на по-ниска цена, смята още д-р Кацаров.