Сръбският вицепремиер Александър Вучич призова живеещите сърби в северно Косово да приемат инициираното от ЕС споразумение за нормализиране на отношенията между Сърбия и отцепилата се провинция, предаде „Франс прес".

Около 40 хиляди сърби живеят в северно Косово и се противопоставят на споразумението.

Не казвам, че споразумението е добро, но на този етап, не можем да получим нищо по-добро", каза Вучич по време на среща в Косовска Митровица с официални лица от четирите Общински съвета в северно Косовo.

Мога да ви изброя много причини, за да се противопоставите на споразумението, но има и една важна точка, която е в полза. Това е единственият начин за Сърбия да оцелее, да съществува и да остане обединена в търсенето на път за по-добро бъдеще", подчерта Вучич.

Повече от 3000 души протестираха в петък срещу споразумението за нормализиране на отношенията между Белград и отцепилото се Косово. Ултранационалистите в Сърбия виждат това като опит за признаване на независимостта на Косово. Белград до момента не е признал независимостта на Косово, извоювана през 2008 година.

Протестът бе организиран от сръбските политически лидери в северно Косово, които заедно с радикалните сърби не одобряват споразумението.

Постигнатото миналият месец в Брюксел споразумение дава автономия на 40-хилядите етнически сърби в северно Косово, които отказват да признаят властта на Прищина.