Американският президент Барак Обама потвърди намерението на САЩ да изтеглят войските си от Ирак до края на месец август 2010 г. и да започнат изтеглянето на бойните си подразделения от Афганистан през юли 2011 г.

В тържествената си годишна реч пред Конгреса "За състоянието на Съюза" държавният глава каза: "Всички наши бойни части ще бъдат изтеглени от страната до края на месец август". 

"Ние ще подкрепим иракското правителство, което ще проведе избори, ще продължим да подкрепяме мира и просперитета в региона. Но не се заблуждавайте: Тази война свърши и нашите войници се връщат у дома", заяви Обама.

Значителна част от речта си Обама отдели на мерките за борба с безработицата.

Той припомни, че действията предприети от администрацията му, вече са позволили да бъдат създадени допълнителни 2 милиона работни места. "Още 1,5 млн. работни места имаме намерение да създадем до края на годината", заяви обама.

Републиканската партия изрази съмнения за перспективите на курса на президента Барак Обама.

                                  Още...

Обама обяви също, че иска да "вземе 30 млрд. долара" от фондовете "върнати от "Уолстрийт", за да позволи на банките да помогнат на малките и средни предприятия да създават нови работни места.

Става дума за средствата, получени от банките в разгара на кризата в качеството им на финансова помощ от държавния бюджет.

 

При това Обама призна, че "ненавижда" тази помощ за крупните банки, които сами са провокирали кризата.

Американският президент предлага още да бъдат въведени нови данъчни облекчения за малкия бизнес. От тях ще могат да се възползват над милион компании, наемащи нови сътрудници или повишаващи заплатите. Барак Обама предложи да бъдат премахнати данъците, свързани с инвестиции в малкия бизнес и да се предоставят данъчни облекчения на компании, които инвестират в ново производство.

Както се очакваше, президентът на САЩ поиска от Конгреса "да замрази бюджетните разходи" на част от програмата 2010-2013 г., като заплаши да прибегне до правото си на вето, ако законодателите не подкрепят тази инициатива. Замразяването на разходите Обама обоснова с необходимостта да бъдат компенсирани "трилион долара, похарчени за подкрепа на икономиката през миналата година".

Барак Обама потвърди намеренията на САЩ да работят за всеобщо ядрено разоръжаване.

„Споделям възгледите на Джон Кенеди и Роналд Рейгън за стратегията, изключваща разпространението на ядрени въоръжения и поставя за цел избавлението на света от ядрените оръжия. За намаляването на размера на ядрения потенциал и пусковите площадки, САЩ и Русия ще завършат преговорите по договора за стратегическите настъпателни въоръжения за близките две десетилетия", каза той.

По думите на Обама, САЩ възнамеряват да спазват и да изискват и от другите страни да спазват строгия режим за неразпространение и ядрена безопасност.

Сред въпросите, засегнати в обръщението му, беше проблема със службата на хомосексуалистите във въоръжените сили. Обама предложи на Конгреса в рамките на една година да разработи законопроект, който ще позволи на хомосексуалистите в американската армия открито да заявяват сексуалната си ориентация.

Речта на Обама в Конгреса продължи около 1 час и 20 минути и беше прекъсавна повече от 10 пъти с бурни аплодисменти.