Нямам критики към ГЕРБ и правителството му.

Това заяви на пресконференция в Министерски съвет председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфред Мартенс, който е на визита в България.

„Имаме партии членове на ЕНП, които не са управляващи, така че винаги казвам, че ние трябва да работим заедно и изключително много се радвам на подкрепата към ГЕРБ на изборите от миналата година", каза Мартенс.

„Никога не съм очаквал след подкрепата си, че в европейските избори и особено в парламентарните, партията на Бойко Борисов ще получи такъв огромен резултат и в следствие на това ще успее да формира правителство", обясни още той.

Сигурността и безопасността са от първостепенно значение във всяко демократично общество. В периоди на криза борбата с престъпността и корупцията може да бъде една допълнителна стъпка, подчерта Мартенс.

Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес от своя страна изтъкна, че тези непопулярни мерки за справяне с кризата, които правителството на премиера Борисов предприема, не би трябвало да разединяват обществото, а да обединяват всички политически групи.

Той е категоричен, че в случая са необходими силни мерки и силни решения, за да се гарантира сигурността в обществото. Антонио Лопес заяви категорично, че това е моделът на управление, който трябва да се преследва в политиката.

„Няма идеология, когато става въпрос за борбата с тази болест и този вирус", категоричен е Лопес.
Генералният секретар на ЕНП подчерта, че България е в центъра на балканския регион и сигурността в страната, както и борбата с организираната престъпност и корупцията, се наблюдават от целия Европейски съюз.

От ЕНП обещаха, че ще направят всичко възможно, за да подкрепят исканията на премиера Борисов за еврофинансиране и средства, отделени за България от ЕС, с които да се рехабилитират пътищата.

Премиерът Борисов обясни, че очаква 1 - 1,5 млрд. евро, които страната трябва да получи от ЕС.

На пресконференцията в МС присъстваха още вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и зам.-председателят на ЕНП Румяна Желева.

Минути по-късно премиерът Борисов и гостите му от ЕНП присъстваха на официалното представяне на българкото издание на автобиографичната книга на Мартенс - „Европа: Боря се и превъзмогвам".

ГЕРБ е изключително благодарна на председателя на ЕНП Вилфред Мартенс за това, че той и колегите им от ЕНП са повярвали в ГЕРБ и са дали възможност България да тръгне по нов път, заяви премиерът Борисов.

В книгата на Мартенс е събран опитът му. Той се занимава с политика от 50 години. Борисов подчерта, че ЕНП е най-голямата партия в Европа „на чиито плещи лежи стабилността на Европа".

Премиерът Борисов коментира, че представянето на книгата се прави именно в Археолгоческия музей, за да могат чуждестранните гости да разберат в каква „древна и сериозна държава се намират".