Над три часа дебати бяха нужни на народните представители, за да приемат на първо четене актуализацията на държавния бюджет.

Със 123 гласа „за", „против" - 42 и 41 „въздържал се" депутатите се съгласиха да увеличат бюджетния дефицит до 3,7%, което следва да е повод за процедура на Европейската комисия срещу страната ни заради свръх дефицит.

Както обещаха, народните представители от БСП и „Атака" гласуваха „против" актуализацията, а ДПС и Българският демократичен център се въздържаха.

С корекцията на държавните пари през 2014 година се дават допълнителни 4,5 млрд. лева. Рефинансира се заемът от ПИБ в размер на 1 млрд. лева, а 2 млрд. лева ще бъдат дадени на Фонда за гарантиране на влоговете, които ще покрие „изгорелите" влогове в КТБ.

Допълнителни средства ще бъдат дадени и на някои министерства, за да могат да покрият разходите си и да започнат следващата година на чисто.

Преди гласуването министърът на земеделието Десислава Танева помоли депутатите да подкрепят тази актуализация, защото тя по думите й е жизненоважна за родното земеделие и родните животновъди.

По-рано - отново след тричасови дебати, парламентът прие да добави нови 100 млн. лева към тазгодишния бюджет на Здравната каса, като по този начин тя ще започне 2015 година на чисто.