Нападателите, стреляли в Масачузетския технически университет, се предполага, че са същите, които са организирали атентата по време на Бостънския маратон в понеделник. Това стана ясно часове след стрелбата в университета, намиращ се в предградието Кеймбридж в Бостън и последвалата престрелка между полицията и двамата заподозрени в предградието Уотъртаун, предаде АП.

По непотвърдена информация двамата основни заподозрени за атентата в Бостън са братя и са от кавказки произход. По-рано се твърдеше, че са от чеченски. Също така е противоречива информацията кога са се преместили в САЩ - някои отбелязват, че са се преместили преди около година, а други - след 2001 година.

РИА Новости съобщава, че братята са от семейство, което се е преместило да живее в Русия от Киргизстан.

Припомняме, единият от тях бе убит по време на бягство от полицията след стрелбата в Кейбридж и Уотъртаун.

Беглецът е идентифициран като 19-годишния Джохар Царнаев, който е жител на Кеймбридж, Масачузетс. Той е сред студентите, получили стипендия в Кеймбридж през 2011 година.

Преди повече от 10 часа той е бил активен в личния си профил в Vkontakte, използвайки мобилен телефон.

Руската телевизия RT е установила, че Джохар е посещавал училище в Махачкала, столицата на Република Дагестан, между 1999 и 2001 година. Начален учител от училището в Махачкала заяви за РИА Новости, че той е учил една година и след това е заминал за САЩ.

На профила на Джохар пише, че е роден на 22 юли, че не е женен и владее три езика: английски, руски и чеченски. В графа град е посочил Бостън. Завършил е Cambridge Ringe & Latin School през 2011 година, а преди това е учел в Махачкала. Изповядва исляма и най-важното за него е кариерата и парите.

Убитият е идентифициран като 26-годишния Тамерлан Царнаев. Има информация, че Тамерлан е бил арестуван през 2009 година за побой над приятелката си. В акаунта на Тамерлан в Youtube има материали за ислямски екстремизъм. Също така видеа с чеченския певец Тимура Муцураев. Някои от неговите песни са включени в списък на Русия за екстремистки материали.

Двамата братя имат две сестри. Семейството се е преместило в САЩ през 2002 година, отбелязва RT. Но според информация на NBC преди да се преместят в САЩ братята са се преместили в Турция и са получили турско гражданство, а след това и визи за САЩ. По данни на телевизията убитият Тамерлан е получил разрешение за пребиваване в САЩ през 2007 година.

Прессекретарят на президента на република Чечения заяви, че братята не са имали връзка с Чеченя от много години.

"Въпросните личности не са живели в Чечения в зряла възраст и ако те са „лошите момчета", то за това са отговорни тези, които са ги отгледали", каза Алвин Каримов, цитиран от Интерфакс.

Бащата на братята заяви, че 19-годишният му син е студент по медицина и е „истински ангел". Бащата призова сина си да се предаде мирно, но предупреди САЩ, че синът му, ако бъде убит „целият ад ще се отвори".

Служители от националната сигурност на САЩ заявиха, че са склонни да допуснат, че нападенията са били мотивирани от ислямски екстремизъм. Според телевизия Ен Би Си Нюз, която цитира източници от правоприлагащите органи, двамата заподозрени са имали международни връзки и военен опит.

Все още продължават действията на полицията по залавянето му, проверявайки от врата на врата и от улица на улица.

Районът е отцепен и са предупредени хората да не напускат жилищата си.

Вчера ФБР разпространи снимки и видео на предполагаемите извършители на нападението.

По-рано Комисарят на Бостън заяви, че беглецът е „заподозряният с бялата шапка", който е обявен за издирване, след като ФБР пусна снимки и кадри с двамата заподозрени за Бостънския атентат.