Против това държавата да дава пари и на частните училища у нас се обявиха от „БСП Лява България".

Социалистите не са съгласни с подготвяните промени от управляващите в Закона за училищното и предучилищното образование, в които е предвидено и отпускането на държавна финансова помощ и на частните училища у нас.

Вредно е за българската образователна система частните училища да получават държавно финансиране", предупреди на брифинг в парламента народният представител от „БСП Лява България" Валери Жаблянов и напомни, че в момента държавните и общинските училища се финансират изключително и само от държавния бюджет.

„Червените" в парламента вече са подготвили и свой законопроект за промени в Закона за народната просвета, чиято цел е да съхрани българското образование, да постигне качествено ниво на образование за всички български граждани и да гарантира сигурността на българските учители.

БСП предлага също да се запази системата на народната просвета и самото понятие „народна просвета". „Системата на народната просвета гарантира равен достъп на всички български ученици до качествено образование, независимо техния религиозен статус и материално състояние", припомни Жаблянов.

Столетницата иска още и запазване на светското образование в България, независимо кое е училището, в което условията и учебниците ще поставят учениците в равни условия. Именно заради това левицата настоява за въвеждане на един учебник за всички курсове на образование, който да създава възможности на всички български ученици за мислене.