Заради липсата на средства спират по-голямата част от ремонтите по пътищата в страната,  съобщиха от пътната агенция.

Ще бъде замразена работата по над хиляда и 800 километра пътища.

Проблемът е, че страната ни не може да осигури парите за съфинансиране по държавно-инвестиционните заеми с Европейската инвестиционна банка и Световната банка.

По голяма част от пътищата строително-монтажните работи вече са започнали. Замразяването им до края на годината се налага заради липсата на средствата за съфинансиране на проектите. На места има проблеми и с темповете на работа на фирмите - изпълнители.

Временно се отлага работата по 36 проекта. Три от проектите не се спират. Те са в процес на завършване. Един от тях е работата по прохода Шипка. Пътната агенция уверява, че нужните места ще бъдат обезопасени. Но някои от пътищата ще се наложи да останат затворени.

В това число влизат част от артериите, за които ремонтът е повече от наложителен. Откакто е построен пътят Шумен - Силистра не е преасфалтиран. Всяка година поддържащите фирми изкърпват частично дупките, но полза няма. Отварят се все по-големи и дълбоки кратери, а пътят е заприличал на решето.

Трафикът е натоварен, защото пътят е и част от международно трасе. Оттук преминават тировете от и за Румъния. На шофьорите е писнало да сменят джанти и гуми. Преди дни недоволството им ескалира в граждански протест.

От месец март там чакат да започне цялостното преасфалтиране на пътя, за което 65% от средствата са осигурени от Европейската инвестиционна банка, а останалите 35% трябва да дойдат от Държавния бюджет.

Агенция „ Пътна инфраструктура" избра и изпълнител на ремонтните дейности, но след това разпространи информацията, че те не могат да стартират до края на годината, поради липсата на средства от републиканския бюджет.

Пътят от София към Своге и околните села е в сравнително добро състояние за българските стандарти. По трасето на Искърското дефиле обаче дупките са стотици, което затруднява движението по тясното шосе.

В началото на месеца маршрутка с пътници падна в дере от моста на село Реброво, като местни хора коментират, че често се случва в стремежа си да избягат от дупките, шофьорите да навлизат в насрещното платно.

За местата, в които ремонтите се спрени От Агенция пътна инфраструктура обещават, че ще оставят обезопасена пътна инфраструктура.

„Разбира се, това ще доведе до недоволства, ние си даваме сметка. Затова правим всичко възможно щото да се получи така, че да продължим работата по тези пътища", посочват от АПИ.

"Ще платим много голяма цена за консервирането, за спирането на строителните работи, някои от пътищата ще останат затворени и гражданите ще търпят дискомфорт точно през летните месеци", допълват още от агенцията.

Продължават да се търсят начини работата по част от възловите пътни трасета да продължи.