Иранският външен министър Джавад Зариф изрази предпазлив оптимизъм относно ядрените преговори между Техеран и световните сили днес, пояснявайки, че проблемът „не е неразрешим", предаде БиБиСи.

Външният министър на Иран Зариф обяви, че разговорите ще бъдат „много тежки", но целят да „съборят стената на недоверие", създадена от западните политици.

Разговорите 5+1 ( Иран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност, включително Германия) ще се проведат в централата на ООН в Женева.

Преговорите ще се водят от Зариф и шефа на външната политика на ЕС Катрин Аштън.

Нетаняху: Готвената сделка с Иран би била "грешка от исторически мащаб"
Още...

Тази сутрин Зариф и Аштън участваха в работна закуска, за да разискват последното развитие около разговорите. След срещата им в 11 часа ( местно време) ще започне и първият кръг от двудневните разговори в Женева, отбелязва иранската агенция ISNA.

Нейният говорител Майкъл Ман описа срещата между тях като „добра", докато Ройтерс цитира думите на Зариф, който е заявил, че е постигнато споразумение.

След първата сесия от разговори Зариф заяви за Ройтерс, че „разговорите вървят добре".

„Надявам се, че можем да продължим напред. Имаме прогрес, но е тежко", поясни той.
Неговият заместник Абас Аракчи се надява да бъде сключено споразумение, но страните все още остават раздалечени.

Ман обяви, че дискусиите ще продължат в по-малки групи следобед преди отново да се срещнат Аштън и Зариф.

Иранският план, представен на последната среща, е от три фази: Фаза 1 (отнася се за период от шест месеца) - санкциите да бъдат вдигнати, удвояване на международните инспекции; Фаза 2 - детайлна схема, която включва мерки за изграждане на доверие относно естеството на иранската програма; Фаза 3 - деклариране на иранската ядрена програма като мирна от международната общност.

Западът от своя страна ще вдигне санкциите при допускане на инспектори от МААЕ в Иран без предварително обявяване и намаляване на обогатяването на уран - под 20%. Западът също иска Иран да изпрати част от запасите си от обогатен уран в чужбина и да затвори обектът Фордо.

Говорителят на Аштън Майкъл Ман заяви по-рано, че Иран и световните сили ще водят преговори на ниво заместник-министри по външните работи и няма да има промени в делегациите.

Ман повтори, че първият кръг от преговорите между Иран и Запада е бил воден на ниво външни министри в Ню Йорк, вторият на ниво заместник-външни министри в Женева и третият също ще е на ниво заместник-министри по външните работи в Женева.

САЩ ще бъдат представлявани от Уенди Шърман, британците от посланика в Техеран Симон Гас, политическият директор от френското външно министерство Жаке Одиберт, германският дипломат Ханс Дитер Лука и руският външен министър Сергей Рябков също ще участват в преговорите.

В разговорите от иранска страна ще участват Зариф, неговите заместници Абас Аракчи, Маджид Раваначи, Давуд Мохамед Ниа, Хамид Неджад от иранския отдел по международна политика към ведомството и Мохамед Амири от Организацията за атомна енергия на Иран.

Последната среща бе в Женева на 15 и 16 октомври. И двете страни изразиха задоволство от резултатите и изпратиха техни експерти във Виена на 30 и 31 октомври, за да обсъдят новите предложения на Иран.

Преди срещите американски високопоставен представител заяви, че Вашингтон иска Техеран да се съгласи по „първа стъпка" за спиране следващите стъпки в ядрената програма.