На пресконференция на червените лидерът на БСП Сергей Станишев започна с благодарности към всички, които са участвали в днешния референдум, независимо как са гласували, като това са близо 1,5 милиона души.

Категорична е подкрепата на българските граждани, които участваха в „Да-то" за изграждането на атомна централа, каза Станишев. Референдумът според соцлидера е и вот на недоверие към Бойко Борисов. Това е лична загуба на г-н Борисов, каза още лидерът на столетницата.

Референдумът - вот на недоверие към Борисов

Още...

По думите му хората са чули трите „Не" на министър-председателя и са казали едно голямо „Да". Резултатът от референдума е тласък за промяна на политическото статукво, категоричен е той. Според него се гласува за отхвърляне на авторитарния модел на управление.

Соцлидерът е доволен, че въпросът за АЕЦ „Белене" се връща за ново обсъждане в Народното събрание. Може да се каже категорично, че имаме един успешен референдум, подчерта лидерът на БСП.

Той си припомни обществената енергия при събиране на подписката за иницииране на референдума и благодари на социалистите и червените симпатизанти, които според него показаха за какво трябва да служат партиите, а именно да са инструмент на гражданското общество.

Гражданите на България за пръв път гласуваха за нещо градивно, посочи още Сергей Станишев. Според него българите са гласували за технологично развита България, а не за това България да бъде страна на обслужващия персонал. Той благодари на патриотичните формации, чийто представители дойдоха в НДК. Каузата за развитието на атомната енергетика в България не е партийна кауза, подчерта още лидерът на столетницата.

Той отправи и специален призив към хората, които по една или друга причина не са излезли да гласуват: „С това, че вие не излязохте да гласувате, губи България". Според Станишев апатията е най добрата хранителна среда за диктатурата.

По повод легитимността на днешните резултати Станишев изтъкна, че през 2007 година Бойко Борисов е избран за кмет на София с 200 хиляди гласа, а Йорданка Фандъкова е станала градоначалник при 23% избирателна активност и никой не е оспорил валидността на резултатите им.

Извличаме си поуки от този референдум, каза още Станишев. Според него са необходими законови промени, за да са по-лесни референдумите и за да се стимулират хората, и да участват в тях.

Днес промяната в България започна, смята Сергей Станишев. Според него поведението на Борисов по отношение на АЕЦ „Белене" е неадекватно спрямо обществените настроения. По думите му днес печели демократичното гражданско общество, свободните хора, които са показали своето недоверие към правителството, което според него е хаотичен и непредсказуем фактор в живота на хората. Губещият е определено г-н Борисов, изтъкна Станишев.

Социалистите се шегуваха от президиума на тема победа на вота. Янаки Стоилов изтъкна, че премиерът си присвоил победата на Джокович (по-рано днес Борисов заяви, че днес се е интересувал от мача на Джокович и Мъри на финала на Australian Open - б.р.).

Румен Овчаров поде същата тема. Питайте Борисов кой спечели Australian Open, призова червеният депутат, като подчерта, че Бойко Борисов се е объркал, защото от коментарите му за референдума излизало, че Джокович е загубил. Оттук-нататък ще му се случва много, смята Овчаров.

Според Петър Курумбашев днешният мач БСП-ГЕРБ е завършил 3:2. Според него премиерът днес е получил вот на недоверие или това е първата от многото му предстоящи загуби.

Соцлидерът Сергей Станишев върна сериозния тон на разговора, подчертавайки, че още може да се желае по отношение мобилизацията на червения актив.

Станишев коментира и процентът от гласоподавателите на ГЕРБ, които гласуваха с „да" за развитие на ядрената енергетика с думите: „Тези хора не са стадо".