Бедността в България е рожба на прехода. Това заяви председателят на НС Михаил Миков по време на дискусия, организирана от Института за икономика и международни отношения на тема „Борбата с бедността в България".
По думите му се наблюдава задълбочаване на бедността и за съжаление не се наблюдава тенденция за намаляването й.

42 НС завари едно тежко наследство по отношение на социалната сфера, подчерта Миков. Много политики се реализират, без да се отчита факторът бедност, каза той. Според него деградира жизненото равнище на много хора.

Скандално ниска е минималната работна заплата у нас според парламентарния шеф. 42 НС превърна социалната политика и борбата с бедността в свое основно направление в законодателната дейност и парламентарния контрол, категоричен бе Михаил Миков.

Повишено е обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 години, увеличен е и кръгът на хората, които могат да ползват енергийна помощ, взети са мерки за намаляване на младежката безработица и др. Това по никакъв начин не е достатъчно, смята председателят на НС. Бедността според него е тема номер 1 за страната ни.

Министър-председателят Пламен Орешарски също взе участие в дискусията. Бедността винаги е била актуална тема, поне от десетилетия, изтъкна той. В последните години бедните не намаляха, а се увеличиха, подчерта премиерът. Ефективна мярка за борба с бедността според него е заетостта.

Усилията за повече заетост не могат да обхванат всички групи, коментира Орешарски. Има групи като деца, пенсионери, които остават извън заетостта и затова е нужна солидарността на държавата. Усилията ни са насочени към подкрепа на най-уязвимите, увери премиерът. Той припомни ръста на социалните плащания към уязвимите групи, залегнали в бюджет 2014.

От догодина предвиждаме увеличаване на минималната работна заплата на 340 лева, съобщи Пламен Орешарски. Търсят се мерки, стана ясно още от думите му, за подкрепа на работещите бедни.
Ще се възстановява платеният данък върху най-малките доходи. Мярката ще се отрази чак на бюджет 2015, където ще бъде планиран този разход. Орешарски припомни, че този ангажимент е планиран за втората половина на управленския мандат на кабинета.

На свой ред социалният министър Хасан Адемов подчерта, че бедността у нас е на едно от най-високите нива в ЕС. Борбата с бедността е основния приоритет за правителството, каза и той. Към 2020 броят на живеещите в бедност да бъде намален с 260 000 души е цел на управлението.

Новост в програмния период 2014-2020 е, че 20% от социалния фонд ще отиват за социално включване. В периода 2007-2013 16% от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" са насочени към социалното включване. 1300 доставчици на социални слуги са подкрепени от програмата до момента. Над 62 000 души са получили социални услуги.

Социалният министър е притеснен от намаляване на населението ни. 1 400 000 българи са на възраст над 65 години, посочи Хасан Адемов. Застаряването на населението се отразява негативно върху всички социални системи, по думите му. През 2014-2020 ще се работи и за институционалната грижа за възрастните хора.