Софийски апелативен съд призна за виновен Димитър Кънчев за умишленото убийство на майка му, баща му и брат му и го осъди на 18 години затвор.

Съдът отмени присъдата на предходната инстанция, която обявява Кънчев за невинен.

Според САС на 2 март 1997 година 17-годишният тогава Димитър умишлено е умъртвил с особена жестокост баща си Николай, доведената си майка Миглена и четиригодишния си брат Димитър.
В апартамента им в столичния кв. "Гео Милев" Димитър застрелял с пистолет "Зигзауер" баща си Николай и втората си майка Миглена, а по-малкото си братче Николай заклал с кухненски нож "Солинген".

Присъдата от 18 години ще трябва да се излежава в първоначален строг режим.

Общо 35 хил. лв. трябва да изплати Димитър Кънчев на баба си, дядо си и майката на Миглена.

Присъдата, която е подписана с особено мнение може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Върховен касационен съд.
Освен това съдът прецени, че няма основание за изменение на мярката.

На излизане от съдебната зала Димитър Кънчев не пожела да разговаря с медиите.

Дядо му - Димитър Понев, коментира пред журналистите, че неговият внук е невинен и според него други са виновниците за убийството.

Дядото е убеден, че убийците са хора от обкръжението на Димитър Кънчев, които са имали конфликт на интереси по отношение на бизнеса му за търговия на оръжие.

Присъдата идва, след като по искане на Апелативния съд на 30 март бе направена нова ДНК експертиза.

Тя потвърждава, че изхвърлените в контейнер ръкавици и панталони са носени от подсъдимия. По ръкавицата са открити епителни клетки и микроскопично количество кръв на Кънчев.

Биолозите Борис Шахов и Вяра Гусева са категорични, че ДНК материалът от кървавата ръкавица съвпада напълно с профила на Кънчев. Вероятността друг да е носил ръкавицата, с която е извършено тройното убийство, е едно на 1 трилион, заключават експертите.