Детските градини в Тетевен принудително затвориха врати. Това изкара десетки родители на протест пред общината, съобщава БиТиВи. Причината е, че ДАНС е иззела офертите на петте фирми кандидати за доставчик на храна през новата учебна година. Междувременно досегашният снабдител отказва да продължи договора, който е изтекъл в края на август.

Родителите и учителите узнали за проблема с доставчика, изхранващ детските общински заведения, в петък вечерта. По думите на учителката Росица Димитрова ситуацията е много взривоопасна, тъй като цялата община остава без храна. Още по-притеснени са родителите, които няма на кого да поверят децата си, докато са на работа.

Цветелина Борисова, майка на дете в детска градина, настоява ДАНС да отидат и да кажат коя фирма е легална, за да се работи с нея.

От своя страна от общината увериха, че са поискали отговор от прокуратурата за това кога ще бъдат върнати иззетите оферти. Запитването е направено ден след акцията по изземването им. Отговорът на обвинението обаче дошъл в края на август, ден след изтичането на договора с досегашния доставчик. Той пък отказва да го поднови. В резултат на това без храна остават всички детски и социални заведения на територията на община Тетевен, включително и домът, в който са настанени децата от Могилино и други като тях.

Решението на проблема е да се намерят фирми, които да доставят храните за неопределено време, тъй като досъдебното производство е с неясен край. Желаещи за това обаче няма.