Животновъди предупреждават, че са готови на есен да ликвидират стопанствата си.

Съюзът на говедовъдите иска спешна среща с Министерството на земеделието за обсъждане на конкретни мерки за спасяване на сектора. Изпълнителният директор на Съюза Михаил Михайлов посочи, че ситуацията в млечния сектор са много тежка.

Ние отчитаме за месец юни с 3000 тона мляко по-малко, отколкото през месец май. Той обясни, че изкупните цени на суровото мляко се задържали трайно между 40 до 60 ст., а критичният минимум, за да издържи една кравеферма, това е от 63 до 65 ст.

В момента нашите анализи показват, че фермерите - говедовъди работят на загуба. Сивата икономика е обхванала 30-40% от сектора.

Сред исканията на говедовъдите е и това за 10 стотинки субсидия на литър мляко, но Михаил Михайлов каза, че тя трябва да бъде само за коректните производители, които предават суровината в млекопреработвателните предприятия.

По отношение за справянето със заболяванията по животните Михайлов предупреди, че ако държавата не се справи с тези заболявания, те просто ще останем без животни.

Фермарите не не могат да провеждат държавната профилактична програма по най-различни причини.

Като други причини за лошото състояние на сектора Михайлов посочи вноса на млечни суровини от европейската общност и влагането на суровини, които не са от животински произход в млекопроизводството.