Служителите в нюйоркския затвор, където се намира шефът на МВФ Доминик Строс-Кан, са натоварени с тежката задача внимателно да следят финансиста, тъй като съществувало опасност да посегне на живота си, съобщава lenta.ru.

Припомняме, Доминик Строс-Кан бе задържан на 15 май по време на опит да избяга от САЩ с полет на „Еър Франс". Той е обвинен в сексуално нападение и опит за изнасилване на камериерка в хотела му в Ню Йорк. Според данните жената е влязла в апартамента на Строс-Кан, мислейки, че е свободен. По-късно стана ясно, че 20 години затвор заплашват генералния директор на МВФ, ако бъде признат за виновен по повдигнатите обвинения.

Строс-Кан жертва на заговор според французите
Още...

Според данните по време на задължителния преглед при психиатър Строс-Kан е направил или казал нещо, което е породило подобни опасения у медиците.

Охраната на затвора проверява финансиста на всеки 15 до 30 минути и изисква той да е облечен в затворнически комбинезон и да носи обувки без връзки.

От затвора поясниха, че тези мерки са поискани от медицинския екип на затвора като превантивна мярка. Правилникът изисква за всеки задържан да се направи преценка дали има риск да се самонарани или да нарани други хора.

Заради шефа на МВФ е установен безпрецедентен надзор, като специално за него има отделено цяло крило от 14 камери. Обикновено в него се настаняват затворници с опасни инфекциозни болести, като туберкулоза и шарка.

Освен това на Доминик Строс-Кан е дадена и кислородна маска и уред за подпомагане на дишането, тъй като банкерът има проблеми с дишането по време на сън.

Междувременно стана ясно, че Управителният съвет на МВФ смята да се свърже със Строс-Кан, за да разбере дали възнамерява да остане на поста си. Строс-Кан отрича обвиненията, но натискът върху него да напусне, за да не вреди на фонда, се засилва.

Двама финансови министри от ЕС вече поставиха въпроса доколко уместно е оставането му начело на МВФ. Някои страни членки на фонда настояват бъдещето на 62-годишния му ръководител да бъде решено неотложно, но други призовават той да не бъде съден прибързано.

Само ден след задържането на банкера, изплува още една предполагаема негова жертва. Френската писателка и журналистка Тристан Банон го обвини, че е направил опит да я изнасили през 2002 година. По думите й сексуалното посегателство станало, когато тя се срещнала със Строс-Кан за интервю във връзка с книгата, която пишела. През 2007 г. тя разказва за случая в телевизионно интервю, но тогава името му е прикрито със звуков сигнал.