Има съмнения за животни, болни от „син език" в Северна България. Това обяви по време на заседание на епизоотичната комисия към областния управител на Габрово директорът на Областна дирекция „Безопасност на храните" (ОБДХ) д-р Светослав Спасов, цитиран от Дарик.

Припомняме, досега се говореше за разпространение на опасната зараза в райони на юг от Стара планина. Огнища на заболяването бяха регистрирани в Хасково, Кърджали, Смолян, Бургас и Ямбол.

Началникът на отдел „Здравеопазване на животните" в ОБДХ д-р Георги Гинев е категоричен, че успешното справяне с възникналия проблем не е по силите само на ветеринарните служби, въпреки незабавно разпоредените мерки. Според него са необходими подкрепа и съдействие от страна на кметовете на общини.

Предприети са мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта „син език" на територията на Габровска област. Една от мерките е извършване на периодични клинични прегледи през две седмици на овцете в селищата от официалните ветеринарни лекари при общинските ветеринарни служби.

Друга предприета мярка е вземане и изпращане на сондажни кръвни проби за серологично изследване от едри и дребни преживни животни, съгласно разпорежданията на Централното управление на Българската агенция по безопасност на храните и при възникване на съмнение за заболяването. Освен това се забранява придвижването на преживни животни.

„Син език" е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни. Най-често боледуват овце, но не само. Наблюдават се поражения по устната лигавица. Характерен признак е наличието на задух, а болните животни куцат. При някои от щамовете смъртността може да достигне до 70%. Преди 1998 г. това заболяване е докладвано много рядко в Европа и е приемано за тропическа болест характерна за Африканския континент.