Мъж почина на спирка на градския транспорт пред „Пирогов". Според очевидци медиците от болницата не са оказали навременна помощ на припадналия, съобщиха "Труд" и bTV.

Ние им казахме „Елате, лежи човек", те се скриха вътре. Имаше поне 7-8 човека с престилки пушеха отвън, веднага се скриха вътре. Няма такава държава", коментира един от свидетелите, цитиран от bTV.

Инцидентът е станал около обяд. Докато чака на спирката, възрастният мъж припаднал. „Човекът почина, половин час беше адекватен тук на спирката, каза - „Зле ми е", лежа, аз лично влязох вътре в болницата да повикам помощ. Полицаят ми каза, че те нямали право, трябвало да дойде линейка, за да го вземат, на ето, виждате, няма и 50 м от „Пирогов", заяви очевидецът.

От СДВР твърдят, че са проверили случая и че свидетелите на инцидента не са разговаряли с дежурния полицай, а със санитарите и с частните охранители на Пирогов.
„Очаквах някаква реакция - все пак това се случва пред болница, още повече пред Пирогов, най-голямата болница за спешна помощ в България", коментира свидетелка.
Според ръководството на "Пирогов", въпреки че не е в задълженията им, медици от болницата все пак са оказали първа помощ на пострадалия.

„Заедно с лекар са отишли на спирката, посрещнати от „будните" граждани с „малко ви бият". Персоналът на „Пирогов" работи на територията на „Пирогов". На улицата, в градинките отговорността е на Спешна помощ. Въпреки всичко нашият персонал, докато дойде спешна помощ, за да не се губи време, са отишли и са взели човека, и са го вкарали в шокова зала, където са му направили опити да бъдат възстановени жизнени функции, но е починал", обясни д-р Стоян Сопотенски.

От Министерство на здравеопазването започнали проверка по случая с починалия до „Пирогов" мъж.