Покъртителният разказ на Павлина Стефанова от Стара Загора, загубила бебето си преди броени дни - на 23 януари, предизвика шумно подновяване на дебата за задължителните ваксини.

В „протестна нота" до първите ни държавни мъже, здравното министерство и подопечните му ведомства се пита „докога в България ще има безобразен закон, чрез който насила ще ни задължавате да ваксинираме децата си с ваксини, които, както всеки друг медикамент, могат да причинят нежелани или алергични реакции?".

Защо в повечето европейски страни ваксините са препоръчителни, а при нас не може, се казва още в разпространения текст.

Защо не погледнете истината в очите, питат родители, нашите деца са по-здрави от ваксинираните, а доста от ваксинираните, освен че боледуват по-често, боледуват и от някои от болестите, срещу които са ваксинирани.

В нотата се иска разследване на „стотиците далавери между здравните ни власти, фармацевтичните компании и лобистите, които прокарват закони и наредби, и включват нови и нови недотам изследвани ваксини само за да има печалба".

На15 януари Павлина и мъжът й отиват на консултация с бебето, за да му бъдат бити ваксини. Майката обяснява на лекаря, че детето има хрема и от време на време получава хрипове.

Лекарката прослушала гърдите на бебето и обяснила, че те са чисти и родителите няма от какво да се тревожат. Тя попитала дали при кърмене евентуално бебето не се дави от нослето и дали се отблъсква от гърдата на Павлина, на което обаче майката отговорила категорично, че бебето се храни добре.

Тогава лекуващата обяснила, че при някои бебета запушеният нос и хремата са нещо нормално до 8-мия месец. Павлина се доверила и били на детето ваксините против Дифтерия, Тетанус, Коклюш и Полиомиелит, както и „някаква за хронична пневмония".

5 дни по-късно - на 20 януари вечерта, състоянието на бебето се влошило. Рано сутринта на 21 януари Павлина се обадила на лекарката, била ваксината на детето й и й обяснила, че бебето се влошава, като разказала случилото се предната вечер. Лекарката заръчала да отидат при нея на следващия ден, насрочен за консултации - сряда, тъй като имало много болни.

В сряда Павлина разказала всичко на лекарката, тя отново прослушала бебето със слушалка и отново казала, че гърдите са му чисти и не чува никакви хрипове. Погледнала и гърлото, то също според нея било добре.

Изписала капки „Виброцил", които поръчала да се слагат 4 пъти на ден, по една капка във всяка ноздра. Павлина започнала терапията веднага, но промяна в състоянието на детето й нямало, освен, че то започнало да губи апетит.

На 24 януари сутринта заварили бебето в кошарката му - посиняло и студено.

Веднага била повикана Бърза помощ, но лекарите заявили, че детето незабавно трябва да бъде откарано в болница.

След транспортирането му до болницата, лекарите се борили за живота на детето 45 минути, време, в което и майката присъствала. Усилията им обаче били напразни, то било мъртво.

След направена аутопсия се оказало, че е получило оток на мозъка и белия дроб, вследствие на хеморагична пневмония.

Сигурна, че за случилото се е виновна именно лекарката, била ваксината на детето й, Павлина отишла в полицията, за да попита какво може да направи срещу нея.

Според скърбящата майка лекуващата не е трябвало да бие ваксина на рожбата й, а да му пусне изследвания. Докато не бъде изготвена експертизата обаче, няма как докторката да бъде обвинена.

Моля, помогнете ми, вярвам, че ако се разчуе може да побързат с експертизата и всичко да се изясни, завършва разказа си Павлина.

Кога ще си отворите очите за хилядите пострадали от ваксини деца в България - случаи, които умишлено се прикриват и отричат от лекари и здравни власти, се казва пък още в протестната нота.