САЩ потвърдиха ангажиментите си да защитават арабските си съюзници в случай че бъдат нападнати. Това заяви американският президент Барак Обама след срещата на върха на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив (СССПЗ), в който влизат Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман и Саудитска Арабия, съобщава БиБиСи.

На срещата в президентската резиденция в Кемп Дейвид Обама даде да се разбере, че неговата страна разглежда възможността за използване на военна сила за оказване помощ на съюзниците си. Президентът обеща на лидерите на страните от Персийския залив още и военно сътрудничество в много области. Сред тях е и подпомагането от страна на Вашингтон на шестте страни при създаването на система за противоракетна отбрана, както и обучение на спецчастите и граничните войски.

Обама убеждаваше съюзниците в убедеността си за помощ на фона на неприкрития стремеж на Вашингтон за сключване на ядрена сделка с Иран, която буди безпокойство сред арабските държавници. Според тях подобна сделка ще разшири възможностите на Иран за дестабилизиране на обстановката в Близкия изток.

Президентът на САЩ се опита да убеди арабските лидери, че нещата не стоят така и че ядрената сделка с Иран не представлява заплаха за страните от Персийския залив. Явно стопанинът на Белия дом е бил убедителен, тъй като след срещата участниците в нея излязоха с изявление, в което се казва, че сделката с Иран ще послужи за безопасността на страните от Персийския залив.