Хладно хората на Кунева посрещнаха призива на Бойко Борисов за обединение на ГЕРБ и реформаторите с цел сваляне на кабинета „Орешарски" и съвместно управление.

Пораженията, които нанесе управлението на бившия премиер Борисов именно върху гражданското общество, бяха очевидни още през февруари за всички, заявява Меглена Кунева, изтъквайки, че такова е убеждението и на другите партии в Реформаторския блок.

В „България на гражданите" сме хора с десни и дясно-центристки убеждения, които вярваме, че партиите трябва да отстъпят крачка назад, за да оставят място на гражданското общество, изтъква още първият ни еврокомисар.

По думите й, ГЕРБ и в момента е участник във властта с голяма парламентарна група. В битността им на управляващи ние нямахме никакви допирни точки с тях. В сегашната им роля на парламентарна партия - също, защото те трябваше да имат функцията на силна и национално-отговорна парламентарна опозциия, но абдикираха.

Ръководството на ГЕРБ има да извърви дълъг път на промяна, за да покажат, че са нещо различно от БСП, ДПС и Атака, заявява още Кунева.

От своя страна секретарят на партията Йонко Грозев допълва, че "ГЕРБ не са показали, че са направили преоценка на своето управление и на изключително проблемните управленски практики от гледна точка на Реформаторския блок".

Грозев изтъква като такива - политическите назначения в държавните институции, полицейщината и подслушването, липсата на ефективна борба с корупцията, манипулация на вота, задушаването на малкия и среден бизнес и изграждането на монополи във всички области.

"Без такава ясна оценка и действия, които създават увереност, че ГЕРБ няма да повтори същите практики, "Движение България на гражданите" и Реформаторският блок не биха могли да поемат ангажимент за съвместно управление", подчертава още Йонко Грозев.