Македония ще участва в строителството на газопровода "Турски поток", но само след като Русия и ЕС постигнат споразумение относно стратегическия проект. Това обяви македонският министър-председател Никола Груевски.

„Като страна, която се стреми да се присъедини към европейската общност, ние следваме указанията на ЕС, когато вземаме стратегически решения", заяви Груевски в интервю за онлайн портала Press24.

Русия и Гърция в момента работят по меморандум за строителството на газопровода от турско-гръцката граница на гръцка територия. Гръцкият участък от газопровода се очаква да стигне до гръцко-македонската граница.

Никола Груевски също така подчерта, че в краткосрочен план страната му нямало да изпита сериозен недостиг на газ, след като тя потребява по-малко от половината от  прогнозираната доставка.

„Основният проблем е високата цена, която руската страна обяснява с ниската консумация... Колкото по-малко газ се доставя, толкова по-висока е цената, и обратното", изтъкнал Груевски.

В бъдеще Македония ще разчита на доставки на газ също през Трансадриатическия газопровод, както и през интерконектора, свързващ България с Румъния и Турция.