Не се очертава в скоро време решаване на проблема с превозите между България и Гърция, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев.

Той призова фирми и граждани да се въздържат от пътуване.
За съжаление информацията от Гърция е обезпокояваща, каза още Мутафчиев.

Министърът уточни, че Брюксел не може да наложи решение на Гърция и че всичко е в ръцете на преговарящите - гръцкото правителство и протестиращите.

Нека се въздържаме от пътуване. Ситуацията е тежка, подчерта министърът.

Той отказа да съобщи ориентировъчна сума на причинените досега загуби за българската превозвачи и за икономиката на страната.

Цифрата ще бъде уточнена след обсъждане с представители на бизнеса и тогава ще бъде обявена.

Размерът на загубите трябва да бъде добре изчислен и предявяването на претенции трябва да е добре мотивирано, защото в повечето случаи се стига до съдебни дела, подчерта още министърът на транспорта.

Припомняме, според българските превозвачи загубите, които са претърпели от кризата възлизат на близо 10 милиона евро.

Вече десети ден гръцките фермери блокират границата с България. Те настояват за тригодишен мораториум върху изплащане на кредитите на банките. Фермерите искат и по-висока изкупна цена на продуктите и промяна в цената на дизеловото гориво.

Днес БНР съобщи, че гръцкото правителство няма да преговаря с протестиращите, както и че започват наказателно преследване срещу фермерите, които блокират пътищата.

Гръцката полиция информира желаещите да пътуват за България да използват предимно пункта при Орменион, където пропускането е по-често.

По последна информация на МВР на пункт Илинден - Ексохи от българска страна има 52 товарни автомобила. По-рано днес на ГКПП - Кулата бяха пропуснати общо 260 автомобила.