Включването на експерти в ръководството на Сметната палата ще бъде не проводник на политически интереси, а бариера за опити да се подмени експертното начало с нечий интерес. Това заяви в интервю за БНР председателят на Управителния съвет на Института на вътрешните одитори Йордан Карабинов.

Той подчерта, че не обича колективните органи, тъй като по света те са покана за колективна безотговорност. По думите на Карабинов, когато е ясно кой ръководи една институция, е ясно, че той носи пълната отговорност. Именно заради това колкото по-малко хора управляват институцията, толкова по-добре.

Припомняме, с промените в Закона за Сметната палата тя става 5-членна - председател, двама заместник-председатели и още двама членове от професионалните организации на одитните органи. Една от тях е именно Институтът на вътрешните одитори.

Йордан Карабинов коментира, че идеята е била предварително сондирана с тях. Той смята, че това е много добра крачка в посока включване на неправителствени организации, една професионална гилдия в управлението на една институция. Това е знак, че сегашният парламент иска да даде възможност на гражданското общество да се включи в управлението на институции.

По думите на експерта, това е много добър пример, който трябва да бъде последван и в промените и управлението на други контролни институции, като например Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, БНБ, КФН и други, тъй като тези институции в момента са с много накърнена репутация в очите на обществото по отношение на най-голямата измама в историята на държавата - КТБ, и за много хора са синоним за некадърност, безхаберие или корупция.

Карабинов обясни, че институтът ще излъчи трима кандидати на председателя на Сметната палата и той ще избере човека, с когото ще работи най-добре.