Американска компания в областта на технологиите за хранителната индустрия разработва уникален процес на ферментация, използвайки гъби, като целта е да се намали горчивината на какаовите зърна, съобщава "Ройтерс".

Това би могло да доведе до намаляването на нивата на захар в шоколадовите десерти.

Година по-късно, след като пуска метод на ферментация за намаляване горчивината на кафените зърна, компанията Mycо Technology Inc разширява използването му, за да обхване и какаовите зърна.

Пазарът е по-малък, но методът ще има по-голям потенциал измежду потребителите, които се грижат за здравето си и търсят храни с по-ниска калоричност.

„Използваме гъби, които приучваме да премахват нежеланите аспекти на хранителния продукт и така да придобива полезните вещества от гъбата", казва Алан Хан, изпълнителен директор на MycoTechnology Inc, и допълва: „По отношение на шоколада, горчивината е голям проблем. Когато я премахнем, нуждата от допълнителна захар драстично намалява."

Според експерти около половината от стандартния млечен шоколад е направен от захар. Хан твърди, че технологията, изработена от Брукс Кели, ще доведе до намаляване на количеството захар в производството на един шоколад от 31 до 15 грама.

По думите му, компанията преговаря с големи шоколадови производители в САЩ. Методът ще се конкурира и с други широко използвани технологии, включително и „The Dutching", метод, разработен през XIX-и век, който променя вкуса на зърната с алкализиращо вещество.