Камиони, превозващи телена ограда, са пристигнали в словенското село Велики Обрез, което се намира близо до границата с Хърватия, ден след като правителството обяви, че ще започне издигането на гранични бариери, за да контролира потока от имигранти.

Голям брой войници и полицаи са били на мястото, някои от които охраняващи строителната техника, съобщава фотограф на „Ройтерс" от мястото на събитието.

Словения е най-малката страна по основния маршрут за бежанците и мигрантите, отправили се на север към Австрия и Германия.

Около 180 хил. души са влезли в малката алпийска република от средата на октомври, когато Унгария издигна ограда по границата си с Хърватия и отмести маршрута на мигрантите към своята западна съседка.

Министър-председателят Миро Церар изтъкна във вторник, че границата ще остане отворена, ала стената ще помогне за контрола на потока от хора.

Церар подчерта, че страната му няма да разполага с необходимите ресурси, за да подслони голям брой мигранти през суровата зима, ако Австрия затвори границата си, създавайки безизходица.

Около 175 полицаи от държави от ЕС пристигнаха в Словения, за да укрепят местните сили за сигурност, като още 100 се очакват през следващите две седмици.