Президентът на Буркина Фасо Блез Компаоре разпусна правителството и парламента след протестите, които все още продължават, предадоха световните информационни агенции.

Върховният главнокомандващ генерал Хоноре Траоре обяви извънредно положение на територията на цялата страна. Той заяви, че ще се проведат консултации с всички политически партии с цел съставяне на преходно правителство.

Президентът отказа да се вслуша в народното недоволство и да се оттегли и настоя, че ще остане на поста до следващите избори. Опозицията реагуира остро на мерките му и обвини армията в опит за държавен преврат.

Най-малко петима загинаха при демонстрациите срещу възможността държавният глава, управлявал 27 години, да се кандидатира отново за поста.

Недоволните са скандирали по улиците на столицата Уагадугу искания за оставката на Компаоре. Протести са се провели и в други градове.

Съобщава се, че протестиращи са щурмували и сгради на телевизии.

Към демонстрантите са се присъединили и военни, сред които и бивш министър на отбраната.

Хиляди протестиращи щурмуваха сградата на парламента на Буркина Фасо, принуждавайки полицията да се изтегли.

Събитията са се разиграли преди гласуването на предложението да се даде възможност на президента да се кандидатира за втори мандат, съобщи очевидец за „Ройтерс".

Той е добавил, че протестиращите са нахлули в сградата, а полицаите са се разбягали. След това сградата е подпалена.

По-късно стана ясно, че законодателният орган е решил президентът да не може да изкара нов мандат.