Европа се нуждае от нова дефиниция за икономически растеж. Това е мнението на германския канцлер Ангела Меркел.
Според нея Европа няма динамичен растеж и затова е нужна обща европейска икономическа стратегия, предават световните агенции.

Германия и Франция подготвят и финансов план за спасяването на Гърция. Според предварителни информации той ще бъде въведен в действие в края на март тази година.

Според източници от ЕК Ангела Меркел и Никола Саркози са обсъдили схема за кредитиране на Гърция, която се оказа най-слабото звено в еврозоната заради 300 милиардния дълг и бюджетен дефицит от 12.7% от БВП.

Лидерите са изключили възможността Гърция да се обърне за помощ към МВФ и са останали на мнението, че помощта трябва да бъде предоставена от ЕС.

„Трябва да се научим да предефинираме терминa „растеж" в 21 век. Европейският съюз трябва да обедини усилията си, ако иска остане конкурентен по света", каза Меркел преди предстоящата другата седмица специална среща на Европейския съюз, посветена на стратегиите за икономически растеж.

Миналата седмица Франция и Германия са постигнали споразумение за общо представяне на нова икономическа инициатива. Меркел и френският президент Никола Саркози обещаха да подсилят двустранно сътрудничество заради финансовата криза.