ВМРО не води консултации с БСП по повод съставянето на новото правителство. Споменаването на ВМРО редом до БСП, ДПС и "Атака" в контекста на съставянето на нов кабинет е неприемливо.

Това съобщиха от партията на Красимир Каракачанов по повод разпространената по-рано днес информация, че на Позитано днес предстоят разговори между ръководството на двете партии.

ВМРО има свои ясни искания към всяко бъдещото правителство и при интерес от страна на парламентарните партии ще ги предостави. Това обаче не означава, че българското национално движение води каквито и да било преговори за участие в нов управленски формат, заяви зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки.

Той подчерта, че ВМРО оспорва изборните резултати и в същото време не прима правото на ГЕРБ или БСП/ДПС да упражняват властта броени седмици след като българите ясно показаха отношението си към цялата политическа прослойка.

Малко по-късно от пресцентъра на БСП съобщиха, че Пламен Орешарски е поканил на работни срещи в Народното събрание експерти от „Атака”, „България на гражданите”, ВМРО и „Глас народен”.

Научаваме от медиите, че ще участваме в разговори за следващото българско правителство. Длъжни сме да заявим, че ВМРО няма срещи с БСП по повод съставяне на кабинет. За да има такива срещи, те трябва първо да се организират и насрочат.

Красимир Каракачанов във Фейсбук

Войводите са подготвили 10 неотложни мерки, които всяко едно българско правителство трябва задължително да направи. Те ще ги изпратят на кандидата за министър-председател, тъй като покана за среща ВМРО не са получавали.

На първо място от ВМРО настояват за запазване на плосък данък за доходите на физическите лица при въвеждане на необлагаем минимум. Според тях, този тип данъчно облагане доказа, че работи, но в същото време се създаде съмнение в неговата справедливост в кризисните условия.

Настояваме за създаване на министерство, което да се занимава с въпросите на демографията, младите хора и българите в чужбина. Нужно е единно звено, което да обединява политиките в тези области, подчерта още Джамбазки.

Той и неговите съмишленици продължават да искат пълна ревизия на управлението и сделките с публична собственост от началото на демократичните промени досега - включително сделките в енергетиката от времето на правителството на Костов, замените по време на Тройната коалиция, прахосническата политика на кабинета „Борисов".

Административна реформа - ускорено утвърждаване на ролята на 6-те планови района плюс София, децентрализация, сливане на ведомства до 10 министерства. Намаляване на броя на агенциите; приоритетни усилия за по-ефективна работа на митниците, пресичане на контрабандата, повишаване на събираемостта; разваляне на договорите с електроразпределителните дружества и концесията на „Софийска вода" - няма как да се пристъпи към национализация или обратно изкупуване. Единственият начин е разваляне на въпросните договори на основание на поредицата нарушения и неизпълнения, са част от пакета мерки, които ще бъдат пуснати в „пощата"  на Пламен Орешарски.

От ВМРО имат и конкретни предложения по отношение на външната ни политика, а именно ясно заявяване на позиция против членството на Турция в Европейския съюз и отказ от безусловна подкрепа за членството на Македония и на Сърбия в ЕС.

Като критерий за тяхното членство България трябва да заложи правата на хората с българско самосъзнание. ВМРО разработи система от критерии, които е готова да предложи на всяко ново правителство, поясни зам.-председателят на партията.

Той настоя и за видими усилия за край на етнизирането и капсулирането на региони в страната, както и решителна политика за отстраняване на ислямския фундаментализъм от България.

Джамбазки поиска и конкретни стъпки за реално вписване на циганските общности в обществото ни, както и ясна и отговорна политика за край на циганизацията.