Руските власти подготвиха пакет от мерки в отговор на санкциите срещу Русия, които ЕС може да наложи в края на тази седмица, заяви съветникът на руския президент Андрей Белоусов, предаде РИА „Новости".

Той подчерта, че вторият пакет от руски санкции може да ограничи вноса на автомобили и някои товари от леката промишленост. В същото време Белоусов подчерта, че Москва се надява здравият разум да надделее.

По думите му руските власти ще приемат такива мерки, които ще помогнат за поддържането на руските производители.

Имаме цели групи неселскостопански продукти, към които нашите основни европейски партньори са по-зависими от Русия, отколкото Москва от тях. Това се отнася например за вноса на автомобили, поддръжка на автомобили, касае се до някои товари от леката промишленост, които ние можем сами да си произвеждаме, също така някои дрехи, подчерта съветникът на Путин.

Според Федералната митническа служба на Русия вносът на леки автомобили за Русия през 2013 година е спаднал в сравнение с 2012 година до 16,9% или 894,1 хиляди единици. Внесените автомобили са били на стойност 16,997 милиарда долара.

По-рано съобщихме, че утре ЕС ще наложи нови санкции на Русия, които ще засегнат банковия, отбранителен и петролен сектор на страната.

Европейският съюз може да спре санкциите срещу Русия, ако преглед до края на септември покаже, че мирният план за Украйна е приложен, обяви шефът на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Той потвърди в съобщение, че новите санкции на ЕС срещу Русия ще влязат в сила в петък.

Посланиците на страните членки в ЕС ще разглеждат прилагането на мирния план до края на септември, каза той допълвайки, че с оглед на ситуацията в Украйна, Европейската комисия и външнополитическата служба на съюза ще предложат поправка, спиране или отмяна на влезлите в сила санкции, всички или отчасти.